Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dzisiaj znów przychodzę do Was z pysznym wypiekiem, wbrew pozorom nie wymagającym dużo pracy, a pięknie prezentującym się na stole. Tartę upiekłam dla mojej rodziny, tak po prostu od serca i to środku tygodnia. Chciałam im zrobić słodką przyjemność i mi się udało, byli zaskoczeni i zachwyceni. Kruche ciasto, pyszne śmietankowe nadzienie i do tego bita śmietana...skusicie się ? Myślę, że tak. Moja tarta została zjedzona cała do ostatniego okruszka w tym samym dniu co została upieczona. Zapewniam, że warto ją upiec. A teraz zapraszam do przepisu :)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    10 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru pudru

    Nadzienie:
    2 jajka
    330 g śmietany 18 %
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy ( bez cukru,na pół litra mleka )
    1 cukier waniliowy

    Śmietanka:
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy

    Do dekoracji:
    listki melisy cytrynowej
    kwiaty bratki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm ( formę można posmarować masłem, ja nie smarowałam ). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  • 2. Nadzienie: Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie wylewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka i taka ma być ).
  • 3. Pieczenie i studzenie: Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie ostrożnie ją wyjmujemy, tak żeby nie uszkodzić, najlepiej, żeby była bardzo dobrze wystudzona.
  • 4. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder według uznania i dokładnie ubijamy. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
  • 5. Dekoracja i podanie: Tartę dekorujemy według uznania bitą śmietaną, listkami melisy i kwiatami. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki. Smacznego życzę.

Porady

Szklanki do odmierzania składników o pojemności 250 ml Forma o średnicy około 25 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować