Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 418 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj znów przychodzę do Was z pysznym wypiekiem, wbrew pozorom nie wymagającym dużo pracy, a pięknie prezentującym się na stole. Tartę upiekłam dla mojej rodziny, tak po prostu od serca i to środku tygodnia. Chciałam im zrobić słodką przyjemność i mi się udało, byli zaskoczeni i zachwyceni. Kruche ciasto, pyszne śmietankowe nadzienie i do tego bita śmietana...skusicie się ? Myślę, że tak. Moja tarta została zjedzona cała do ostatniego okruszka w tym samym dniu co została upieczona. Zapewniam, że warto ją upiec. A teraz zapraszam do przepisu :)

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru

Nadzienie:
2 jajka
330 g śmietany 18 %
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 budyń śmietankowy ( bez cukru,na pół litra mleka )
1 cukier waniliowy

Śmietanka:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Do dekoracji:
listki melisy cytrynowej
kwiaty bratki

Sposób przygotowania przepisu:

Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm ( formę można posmarować masłem, ja nie smarowałam ). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  • 2. Nadzienie: Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie wylewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka i taka ma być ).
  • 3. Pieczenie i studzenie: Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie ostrożnie ją wyjmujemy, tak żeby nie uszkodzić, najlepiej, żeby była bardzo dobrze wystudzona.
  • 4. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder według uznania i dokładnie ubijamy. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
  • 5. Dekoracja i podanie: Tartę dekorujemy według uznania bitą śmietaną, listkami melisy i kwiatami. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki. Smacznego życzę.

Porady

Szklanki do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Forma o średnicy około 25 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaCiastobita śmietanaDeserpodwieczorekPoczęstunektarta z krememtarta na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

tarta czekoladowa z bitą śmietaną

Dodane przez: anemon

Tarta czekoladowa z bitą śmietaną

Kakaowe ciasto wypełnione pysznym...

Pyszna tarta.

Dodane przez: BABECZKA 35

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym

Pyszna krucha tarta z śmietankowo...

image-0wsbqkh

Dodane przez: Docherro

Tarta z truskawkami, kiwi i bitą śmietaną

Tarta wyszła przepyszna:)

Tarta z karmelizowanymi jabłkami

Dodane przez: justi2401

Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i...

Idealne kruche ciasto o cudownie...

tarta1

Dodane przez: PolskaGotuje

Krucha tarta z cytryną pod śmietankową kołderką.....

Tarta na kruchym spodzie z bitą...

image-1o6b9q0

Dodane przez: Słodkamuffinka

Krucha tarta z kurczakiem i brokułami

Chyba zakochałam się w tartach,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE