REKLAMA

Krucha tarta z kajmakiem, bananem i bitą śmietaną

wyświetlono: 117 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Pyszna krucha tarta, bardzo słodka, ale taka właśnie miała być. Wszystkim bardzo smakowała. Prosta i szybka w wykonaniu. Wystarczy tylko upiec kruchy spód, wystudzić i nałożyć dodatki. Idealna na poczęstunek z filiżanką aromatycznej kawy.

opublikowany: 15.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    20 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru
    2 żółtka


    Dodatkowo:
    2 banany
    sok z cytryny
    20 dag ( pół puszki ) masy krówkowej ( kajmaku )
    20 dag dżemu morelowego
    1 śmietana typu ,, Śnieżka "
    200 ml zimnego mleka
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
Ocena:

(średnia 4.63 z 8 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Krucha tarta z kajmakiem, bananem i bitą śmietaną?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykładamy do tortownicy o średnicy około 24 cm, robimy wyższy brzeg i nakłuwamy widelcem.
  • 2. Pieczenie: Następnie tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy. Upieczoną tartę studzimy, ja studzę na metalowej kratce.
  • 3. Przekładanie: Masę krówkową rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Obrane banany kroimy w plasterki, następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, układamy na kajmaku. Śmietanę ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy na tarcie rozetki. Na koniec nakładamy dżem morelowy.
  • 4. Tak wykonaną tartę wstawiamy do lodówki do schłodzenia, następnie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast ,,Śnieżki'' można użyć śmietanki kremówki 30 %, myślę, że tak z 250 ml. Tartę można pokroić na około 8 sporych porcji lub 10 mniejszych. Im dłużej postoi to tym bardziej spód zmięknie.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Herbatnikowiec z kajmakiem i bitą śmietaną

pychotka

kategoria: Desery opublikowany: 12.12.2014 | wyświetlono: 1660 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE