Krokiety ziemniaczane z farszem jajeczno - koperkowym z sosem pieczarkowym

4.75 (12 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie danie doskonale sprawdzą się na dni postne lecz nie tylko . Wykonanie go zajmie chwilkę ale gdy znika z talerzy w oka mgnieniu wiemy , że było warto :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto ziemniaczane :
    500 g ugotowanych , przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej+do posypania
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 szczypty soli
    Farsz :
    3 jajka ugotowane na twardo
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka musztardy - u mnie chrzanowa
    1 łyżka śmietany - 18%
    1 łyżka tartego parmezanu
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
    Panierka :
    1 szklanka bułki tartej
    2 łyżki mielonych orzechów włoskich
    2 łyżki sezamu białego
    Sos pieczarkowy :
    250 g pieczarek
    1 cebula obrana
    2 łyżki masła
    1 szklanka bulionu
    1/2 szklanki śmietany - u mnie 15% ukwaszona
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki czubrycy zielonej
    sól i pieprz czarny mielony do smaku
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    ogórki kiszone
Wystaw ocenę:

4.75 (12 ocen)

Krokiety ziemniaczane z farszem jajeczno - koperkowym z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety ziemniaczane z farszem jajeczno - koperkowym z sosem pieczarkowym 1. Jajka obieram ze skorupek , trę na tarce o dużych oczkach , dodaję śmietanę , musztardę , koperek , doprawiam solą i pieprzem , mieszam do uzyskania jednolitej masy .
  • Krokiety ziemniaczane z farszem jajeczno - koperkowym z sosem pieczarkowym 2. Składniki ciasta zagniatam , formuje wałek , dzielę na osiem części , formuje osiem placuszków , podsypuję lekko mąką . Na każdy placuszek nakładam łyżkę farszu , formuje krokiety , obtaczam w panierce ze zmieszanych składników .
  • Krokiety ziemniaczane z farszem jajeczno - koperkowym z sosem pieczarkowym 3. Krokiety smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano , osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .
  • Krokiety ziemniaczane z farszem jajeczno - koperkowym z sosem pieczarkowym 4. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję pokrojone w plasterki pieczarki , podsmażam , dodaję bulion , czubrycę zieloną , doprowadzam do zagotowania , zaprawiam mąką zmieszaną ze śmietaną , doprawiam solą i pieprzem .
  • Krokiety ziemniaczane z farszem jajeczno - koperkowym z sosem pieczarkowym 5. Krokiety podaję z sosem i kiszonym ogórkiem :)

Porady

Krokiety smakują doskonale także bez sosu :) Możemy je podać z innym sosem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować