Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

4.61 (231 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Oto mój sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    3 łyżki mąki pszennej
    1 jajko
    bułka tarta

    Sos pieczarkowy:
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    szklanka wody
    sól, pieprz
    200 ml śmietany kremówki 30 %
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.61 (231 ocen)

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli nie mamy ziemniaków z poprzedniego dnia to gotujemy ziemniaki w wodzie z solą odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia.
    Po ostygnięciu ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną( aby była na równi z ziemniakami). Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Masę ziemniaczaną wyrabiamy formujemy okrągłe kotlety lekko spłaszczamy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
  • 2. Pieczarki kroimy w paski, cebulę w pióra, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy na oleju do miękkości. Dolewamy szklankę wody i gotujemy około 10 minut, po czym zmniejszamy gaz i wlewamy śmietanę. Chwilę gotujemy aż sos się zredukuje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki świeżą lub suszoną. Sos w razie potrzeby możemy zagęścić mąką.

Porady

Do ziemniaków można dodać ser żółty, podpieczoną cebulę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować