Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli nie mamy ziemniaków z poprzedniego dnia to gotujemy ziemniaki w wodzie z solą odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną( aby była na równi z ziemniakami). Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Masę ziemniaczaną wyrabiamy formujemy okrągłe kotlety lekko spłaszczamy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
2.Pieczarki kroimy w paski, cebulę w pióra, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy na oleju do miękkości. Dolewamy szklankę wody i gotujemy około 10 minut, po czym zmniejszamy gaz i wlewamy śmietanę. Chwilę gotujemy aż sos się zredukuje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki świeżą lub suszoną. Sos w razie potrzeby możemy zagęścić mąką.
Porady
Do ziemniaków można dodać ser żółty, podpieczoną cebulę.
Komentarze