Zupa warzywna z gruszką i brązowym ryżem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zupa z warzyw i owoców gruszki z dodatkiem brązowego ryżu. Danie o przyjemnym aromacie przypraw korzennych, w stylu orientalnym, bo na bazie mleka kokosowego. Prosty sposób na smaczny posiłek.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 270 g pora
    3 słodkie czerwone papryki szpiczaste (łącznie 170 g)
    3 łodygi selera naciowego (łącznie 150 g)
    90 g łuskanego zielonego groszku
    40 g szczawiu
    2 kopiaste łyżki posiekanej mięty
    4 nieduże gruszki (łącznie 300 g)
    100 g suchego ryżu brązowego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    8 szklanek bulionu warzywnego
    2 szklanki mleka kokosowego
    2 liście laurowe
    3 – 5 goździków
    po ¼ łyżeczki mielonych przypraw – cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, chilli w płatkach
    1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa warzywna z gruszką i brązowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa warzywna z gruszką i brązowym ryżem 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu i osączyć.
    Pora pokroić w półplastry, paprykę i pozbawione gniazd nasiennych gruszki w kostkę, seler drobno pokroić, szczaw posiekać. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dołożyć rozdrobnione składniki, dodać liście laurowe, goździki, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, chilli oraz cukier. Całość smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać bulion, zawartość garnka doprowadzić do wrzenia i gotować 10 – 15 min.
  • Zupa warzywna z gruszką i brązowym ryżem 2. Do zupy dodać groszek i miętę oraz wlać mleko kokosowe – gotować 5 min. Na końcu dołożyć ryż i wymieszać. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować