Zupa z warzyw i owoców gruszki z dodatkiem brązowego ryżu. Danie o przyjemnym aromacie przypraw korzennych, w stylu orientalnym, bo na bazie mleka kokosowego. Prosty sposób na smaczny posiłek.
45 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
270 g pora
3 słodkie czerwone papryki szpiczaste (łącznie 170 g)
3 łodygi selera naciowego (łącznie 150 g)
90 g łuskanego zielonego groszku
40 g szczawiu
2 kopiaste łyżki posiekanej mięty
4 nieduże gruszki (łącznie 300 g)
100 g suchego ryżu brązowego
2 łyżki oliwy lub oleju
8 szklanek bulionu warzywnego
2 szklanki mleka kokosowego
2 liście laurowe
3 – 5 goździków
po ¼ łyżeczki mielonych przypraw – cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, chilli w płatkach
1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Zupa warzywna z gruszką i brązowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu i osączyć.
Pora pokroić w półplastry, paprykę i pozbawione gniazd nasiennych gruszki w kostkę, seler drobno pokroić, szczaw posiekać. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dołożyć rozdrobnione składniki, dodać liście laurowe, goździki, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, chilli oraz cukier. Całość smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać bulion, zawartość garnka doprowadzić do wrzenia i gotować 10 – 15 min.
2.Do zupy dodać groszek i miętę oraz wlać mleko kokosowe – gotować 5 min. Na końcu dołożyć ryż i wymieszać. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Komentarze