Zupa przyjemnie aromatyczna i zdecydowanie charakterna w smaku. Nietuzinkowa kompozycja młodych warzyw, sałaty, świeżych ziół i suszonych pomidorów. Warto spróbować, gdy sezon na młode warzywa w pełni.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
475 g oczyszczonych młodych ziemniaków
75 g oczyszczonej młodej marchewki
4 ząbki młodego czosnku
100 g sałaty (np. lodowej)
2 kopiaste łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej melisy
1 łyżka posiekanej szałwii
75 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
200 g śmietanki słodkiej 30% tłuszczu
6 szklanek bulionu warzywnego
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Zupa z młodych warzyw, zieleniny i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać obrany i pokrojony w plastry czosnek, pokrojone w paski pomidory, gałkę muszkatołową i chilli. Składniki smażyć, aż warzywa będą szkliste.
2.Następnie dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchewkę i jeszcze chwilę podgrzewać. Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować ok. 20 min (do miękkości warzyw). Do zupy wlać śmietankę, dodać poszarpana sałatę i zioła.
3.Wymieszać i całość ponownie zagotować. Na końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze