Zupa z młodych warzyw, zieleniny i suszonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa przyjemnie aromatyczna i zdecydowanie charakterna w smaku. Nietuzinkowa kompozycja młodych warzyw, sałaty, świeżych ziół i suszonych pomidorów. Warto spróbować, gdy sezon na młode warzywa w pełni.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 475 g oczyszczonych młodych ziemniaków
    75 g oczyszczonej młodej marchewki
    4 ząbki młodego czosnku
    100 g sałaty (np. lodowej)
    2 kopiaste łyżki posiekanej kolendry
    1 łyżka posiekanej melisy
    1 łyżka posiekanej szałwii
    75 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
    2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
    200 g śmietanki słodkiej 30% tłuszczu
    6 szklanek bulionu warzywnego
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa z młodych warzyw, zieleniny i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z młodych warzyw, zieleniny i suszonych pomidorów 1. W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać obrany i pokrojony w plastry czosnek, pokrojone w paski pomidory, gałkę muszkatołową i chilli. Składniki smażyć, aż warzywa będą szkliste.
  • Zupa z młodych warzyw, zieleniny i suszonych pomidorów 2. Następnie dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchewkę i jeszcze chwilę podgrzewać. Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować ok. 20 min (do miękkości warzyw). Do zupy wlać śmietankę, dodać poszarpana sałatę i zioła.
  • Zupa z młodych warzyw, zieleniny i suszonych pomidorów 3. Wymieszać i całość ponownie zagotować. Na końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować