Pomidorowa zupa krem z burakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zupa krem z pomidorów malinowych z dodatkiem buraczka, który intensyfikuje piękny kolor potrawy, ale i wzbogaca jej smak. Niesamowity aromat zupa zyskuje także dzięki garści świeżego lubczyku. Polecam!

Składniki:

  • 3 większe pomidory malinowe (łącznie 600 g)
    4 większe ziemniaki (łącznie 450 g)
    1 średni burak (200 g)
    1 większa marchewka (150 g)
    ¼ średniego selera (150 g)
    2 średnie czerwone cebule (łącznie 180 g)
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    3 łyżeczki oleju rzepakowego
    3 łyżeczki masła
    100 g serka topionego kremowego 16% tłuszczu
    4 szklanki bulionu warzywnego (1 L)
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, imbiru, cynamonu
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomidorowa zupa krem z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorowa zupa krem z burakiem 1. W garnku rozpuścić masło z dodatkiem oleju. Dodać obrane i posiekane cebule, wsypać kolendrę, kurkumę, imbir, cynamon i ostrą paprykę. Smażyć 5 min, mieszając. Dołożyć drobno pokrojone pomidory i dusić 10 min.
  • Pomidorowa zupa krem z burakiem 2. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki, buraka, marchewkę oraz seler. Składniki wymieszać i zalać bulionem. Gotować 30 – 40 min (do miękkości warzyw).
  • Pomidorowa zupa krem z burakiem 3. Na końcu dołożyć serek i wsypać lubczyk. Całość zblendować, po czym doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować