Zupa krem z pomidorów malinowych z dodatkiem buraczka, który intensyfikuje piękny kolor potrawy, ale i wzbogaca jej smak. Niesamowity aromat zupa zyskuje także dzięki garści świeżego lubczyku. Polecam!
Składniki:
3 większe pomidory malinowe (łącznie 600 g)
4 większe ziemniaki (łącznie 450 g)
1 średni burak (200 g)
1 większa marchewka (150 g)
¼ średniego selera (150 g)
2 średnie czerwone cebule (łącznie 180 g)
2 łyżki posiekanego lubczyku
3 łyżeczki oleju rzepakowego
3 łyżeczki masła
100 g serka topionego kremowego 16% tłuszczu
4 szklanki bulionu warzywnego (1 L)
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, imbiru, cynamonu
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
cukier do smaku
Pomidorowa zupa krem z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło z dodatkiem oleju. Dodać obrane i posiekane cebule, wsypać kolendrę, kurkumę, imbir, cynamon i ostrą paprykę. Smażyć 5 min, mieszając. Dołożyć drobno pokrojone pomidory i dusić 10 min.
2.Po tym czasie dodać obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki, buraka, marchewkę oraz seler. Składniki wymieszać i zalać bulionem. Gotować 30 – 40 min (do miękkości warzyw).
3.Na końcu dołożyć serek i wsypać lubczyk. Całość zblendować, po czym doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze