Kremowa cebulowa po góralsku:)

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Grzeje lepiej niż góralska „herbatka z prądem” i nasyca zmysły prowansalskim ciepłem. Oto najmodniejszy tej zimy, kulinarny mariaż francusko-polski – VOILA! Kremowa cebulowa po góralsku:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula szalotka: 5 sztuk
    - masło: 2 łyżki
    - bulion warzywny (może być z kostki): 1 litr
    - białe wytrawne wino: 0.5 szklanki
    - bułka ciemna pełnoziarnista: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - oscypek biały: 2 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - sól, pieprz, tymianek: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Krem

Kremowa cebulowa po góralsku:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować bulion (może być z kostki, ale najlepszy będzie ugotowany własnoręcznie – na łyżce masła, z dodatkiem marchwi, pietruszki, selera, pora i lubczyku). Na patelni roztopić masło i poddusić na nim drobno pokrojoną szalotkę. Kiedy stanie się szklista, dodać tymianek. Cebulę dodać do bulionu, doprawić listkiem laurowym, gotować na wolnym ogniu około kwadransa. Pod koniec dolać wino – nie zdejmować zupy z palnika przez 5-6 minut. Wyjąć listek laurowy, a pozostałe składniki zupy zmiksować. Bułkę pokroić na plastry, natrzeć czosnkiem i zgrillować (podpiec w tosterze lub na teflonowej patelni – bez tłuszczu). Przygotować żaroodporne naczynka. Do każdej z foremek przelać krem cebulowy. Na wierzchu ułożyć po 2 plastry oscypka i plaster bułki. Zupę zapiekać w piekarniku (rozgrzany do ok. 180 stopni) – aż oscypek lekko zbrązowieje. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować