Karkówka po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie karkówki:
1. W misce mieszamy olej, wyciśnięte 4 ząbki czosnku, zioła prowansalskie (pół opakowania), paprykę słodką (pół opakowania), przyprawę do karkówki (pół opakowania),pieprz, sól
2. Pokrojoną karkówkę marynujemy ( im dłużej tym lepiej)
3. Gotową, zamarynowaną karkówkę smażymy na rozgrzanym oleju pod przykryciem.
Przygotowanie twarożku:
1. Twarożek mieszamy z czosnkiem ( 3 ząbki), posiekanym szczypiorkiem, jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie ziemniaków:
1. Duże ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości.
2. Ugotowane ziemniaki pieczemy/grillujemy przez ok. 10 min.
Przygotowanie sera typu "oscypek"
1. Ser kroimy w plastry, następnie smażymy lub grillujemy.
Wszystko razem podajemy wedle uznania wraz z konfiturą żurawinową.
Komentarze