Kremowa zupa cebulowa

5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli zostało nam sporo rosołu, proponuję przygotować z niego pyszną zupę cebulową z dodatkiem serka topionego. Smakuje pysznie :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg cebuli
    750 ml rosołu
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    100 gram serka topionego
    4 kromki chleba
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić cebulę i podsmażać ją przez około 15 minut na średnim ogniu. Posolić, dodać tymianek i majeranek i smażyć jeszcze kilka minut. Gdy cebula ładnie się zrumieni, wlać rosół i gotować 15 minut. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Następnie zdjąć zupę z ognia i zblendować na gładki krem. Dodać serek topiony i znów zblendować.
    Przygotować grzanki: chleb pokroić w kostkę, wrzucić do naczynia do zapiekania. Polać oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki, wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 4 minuty w temperaturze 180 stopni. Podawać zupę z grzankami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować