Wiemy, że nie każdy jest fanem zielonych warzyw, ale wydaje nam się, że ta zupa pozbawi Was strachu przed nimi. Jest esencjonalna, pożywna i prosta w wykonaniu. Czego chcieć więcej?
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 1,2-1,5 l bulionu warzywnego
średnia cukinia
różyczki z 1/2 brokuła
200 g świeżego szpinaku
2-3 średnie ziemniaki
2 garście fasolki szparagowej
100 ml śmietanki słodkiej
1,5-2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka majeranku
mały pęczek koperku i pietruszki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Krem z zielonych warzyw z fasolką i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek gotujemy bulion warzywny na włoszczyźnie. Może być mięsno-warzywny, z dodatkiem porcji rosołowej z kurczaka.
W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Nie musi być to zrobione idealnie, a szpinak może być nawet w całości. I tak wszystko potem zostanie zmiksowane. Dodajemy warzywa do gotującego bulionu, za wyjątkiem fasolki. Gotujemy całość na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok.15 min.).
Doprawiamy zawartość garnka i dorzucamy czosnek.
Miksujemy wszystko na gładką masę. Stawiamy z powrotem na palnik i dodajemy do kremu pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę oraz poszatkowaną pietruszkę i koperek. Doprawiamy zupę w razie potrzeby. Po ok. 15 min, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy śmietanki, mieszając wszystko dokładnie.
Gotowy krem serwujemy z dodatkiem przyprażonych migdałów lub grzanek.
Komentarze