Zupa z zielonych warzyw

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Intensywnie zielona zupa ugotowana z zielonych warzyw. Można ją przygotować zarówno ze świeżych jak i mrożonych warzyw.

  • 60 min

Składniki:

  • brokuł – 150 g
    groszek – 200 g
    cukinia – 300 g
    fasolka szparagowa – 150 g
    por - 100 g
    czosnek – 4 ząbki
    mała cebula – 1 szt.
    sól – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    cząber – do smaku
    masło – 2 łyżki
    domowy bulion warzywny – 1,5 l
    sok z cytryny – 1 łyżka

    DO PODANIA:
    tarty parmezan
    ugotowany zielony groszek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa Krem

Zupa z zielonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną cebulę, ale jej nie rumienić. Dodać opłukane i pokrojone warzywa, jeszcze przez chwilę całość smażyć. Następnie wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i dalej gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, cząbrem i drobniutko posiekanym czosnkiem.
  • 2. Garnek zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Zupę zmiksować i ponownie podgrzać. Dodać do smaku świeżo wyciśnięty sok z cytryny i ewentualnie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną tartym parmezanem i ugotowanym zielonym groszkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować