Intensywnie zielona zupa ugotowana z zielonych warzyw. Można ją przygotować zarówno ze świeżych jak i mrożonych warzyw.
60 min
Składniki:
brokuł – 150 g
groszek – 200 g
cukinia – 300 g
fasolka szparagowa – 150 g
por - 100 g
czosnek – 4 ząbki
mała cebula – 1 szt.
sól – do smaku
pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
cząber – do smaku
masło – 2 łyżki
domowy bulion warzywny – 1,5 l
sok z cytryny – 1 łyżka
DO PODANIA:
tarty parmezan
ugotowany zielony groszek
Zupa z zielonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną cebulę, ale jej nie rumienić. Dodać opłukane i pokrojone warzywa, jeszcze przez chwilę całość smażyć. Następnie wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i dalej gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, cząbrem i drobniutko posiekanym czosnkiem.
2.Garnek zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Zupę zmiksować i ponownie podgrzać. Dodać do smaku świeżo wyciśnięty sok z cytryny i ewentualnie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną tartym parmezanem i ugotowanym zielonym groszkiem.
Komentarze