Krem z zielonych warzyw

0 (0 ocen)

Krem z zielonych warzyw jest pożywną, pełną witamin i mikroelementów, jest bardzo prostą w przygotowaniu zupą. Do ugotowania tej zupy można użyć dowolnych zielonych warzyw i liści warzyw, które często są wyrzucane np. liście kalarepy, liście brokuła, rzodkiewki.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
    3 duże liście młodej kapusty (zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty)
    1/2 kalarepy + liście
    1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku
    1/3 brokuła
    1/3 pora (jasnozielona część)
    1 duży ziemniak
    2 łodygi selera naciowego
    1/2 szklanki mrożonego groszku
    1 ząbek czosnku
    1 płaska łyżka cukru
    sól do smaku
    kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
    płatki migdałowe
    oliwa lub olej lniany jako dodatek do zupy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z zielonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka pokrojone liście kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny.
    Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
    Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut.
    Po zakończeniu gotowania dodać do zupy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
    Zmiksować zupę na gładki krem i dodać jogurt, dokładnie wymieszać i podgrzać.
    Gorącą zupę podać udekorowaną płatkami migdałowymi uprażonymi na patelni i dodać 1/2 łyżeczki oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować