Krem z pomidorów z polentą

0 (0 ocen)

Iście piekielna zupa krem dzięki dodatkowi papryczek chilli.

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów (łącznie 800g)
    1/2 średniego selera (150g)
    1 większa papryka zielona
    2 średnie białe cebule
    1 - 2 zielone papryczki chilli
    po 1/2 pęczka bazylii i natki pietruszki
    2 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki oliwy
    3 łyżki kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    do smaku: pieprz czarny mielony, cukier, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Przystawki Polenta

Krem z pomidorów z polentą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z pomidorów z polentą 1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekane cebule, cynamon i kolendrę. Smażyć, aż cebula będzie szklista.
  • Krem z pomidorów z polentą 2. Seler obrać i pokroić w kostkę. Pomidory i oba rodzaje papryki drobno pokroić. Zieleninę posiekać. Wymienione rozdrobnione składniki dołożyć do garnka. Wlać bulion, wsypać paprykę w proszku.
  • Krem z pomidorów z polentą 3. Gotować 5 min.
  • Krem z pomidorów z polentą 4. Następnie wsypać kaszę, wymieszać i gotować jeszcze 30 min, od czasu do czasu mieszając.
  • Krem z pomidorów z polentą 5. Ugotowaną zupę zblendować i doprawić do smaku.

Porady

Aby zmniejszyć pikantność potrawy, można zrezygnować z papryczki chilli lub dodać ją bez nasion.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować