Krem z selera

4.93 (203 ocen)

Zdobywca nagrody

Aksamitny i bardzo kremowy krem z selera korzeniowego. Kumin, kolendra oraz miód nadają głębię i tak już aromatycznej zupie.

Składniki:

  • 2 średnie selery (łącznie 800g)
    2 większe ziemniaki (łącznie 300g)
    14 cm-owy kawałek dość grubego pora
    posiekana natka pietruszki
    3 łyżki oliwy
    5 szklanek bulionu warzywnego
    1 szklanka śmietanki 12%
    1 łyżka miodu
    po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw - kurkumy, kminu rzymskiego, owoców kolendry
    do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.93 (203 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Przystawki

Krem z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z selera 1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekanego pora, kurkumę, kumin oraz kolendrę. Podgrzewać 5 min, mieszając.
  • Krem z selera 2. Selery i ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki - dołożyć do garnka. Wlać bulion, dodać miód. Gotować 30 min.
  • Krem z selera 3. Całość zblendować.
  • Krem z selera 4. Następnie wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.
  • Krem z selera 5. Zupę ponownie zagotować. Doprawić do smaku. Krem podawać posypany natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować