Krem z marchewki z kolendrą

4.49 (171 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny, pikantny lekko rozgrzewający krem z marchewki z orientalnymi przyprawami i świeżą kolendrą poleca się na poprawiający nastrój obiad :)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula

    1 średniej wielkości ziemniak

    4 marchewki

    2-3 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego (ilość zależy od tego jak gęsty chcemy mieć krem)

    ½ łyżeczki kolendry w ziarnach

    ½ łyżeczki cuminu

    Sól, pieprz

    2 łyżki oliwy

    Dodatkowo:

    1 garść kolendry

    4 łyżeczki śmietany

    Papryczka chili (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z marchewki z kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaka obieramy kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

    Do garnka wlewamy oliwę – dodajemy kolendrę w ziarnach i mielony cumin i przesmażamy chwilę przyprawy. Kiedy zacznie unosić się ich zapach dodajemy pokrojoną kostkę cebulę i ziemniaka, a także pokrojoną w plasterki marchewkę – mieszamy i smażmy 3-4 minuty. Do podsmażonych warzyw wlewamy bulion – zagotowujemy całość, następnie zmniejszamy płomień i gotujemy zupę pod przykryciem 20 minut. Zupę wyłączamy i odstawiamy na bok aby chwilę przestygła.

    Przestudzoną zupę blendujemy, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i ponownie ją podgrzewamy.

    Serwujemy ją z kleksem ze śmietany , listkami kolendry i opcjonalnie posiekaną papryczką chili, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować