Krem z marchewki z kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaka obieramy kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy oliwę – dodajemy kolendrę w ziarnach i mielony cumin i przesmażamy chwilę przyprawy. Kiedy zacznie unosić się ich zapach dodajemy pokrojoną kostkę cebulę i ziemniaka, a także pokrojoną w plasterki marchewkę – mieszamy i smażmy 3-4 minuty. Do podsmażonych warzyw wlewamy bulion – zagotowujemy całość, następnie zmniejszamy płomień i gotujemy zupę pod przykryciem 20 minut. Zupę wyłączamy i odstawiamy na bok aby chwilę przestygła.
Przestudzoną zupę blendujemy, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i ponownie ją podgrzewamy.
Serwujemy ją z kleksem ze śmietany , listkami kolendry i opcjonalnie posiekaną papryczką chili, smacznego ; )
Komentarze