Pożywna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni z dodatkiem czerwonej soczewicy i orzechów włoskich. Sezon dyniowy warto owocnie wykorzystać w kuchni.
Krem z dyni z soczewicą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce kolendry i kumin uprażyć w suchym rondelku, następnie, wraz z goździkami, utłuc w moździerzu.
W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, dołożyć utłuczone korzenie, wsypać nasiona kozieradki, cynamon, sporą szczyptę pieprzu cayenne, tymianek i cząber. Składniki smażyć, mieszając, aż warzywa będą szkliste.
2.Następnie dołożyć pokrojoną w kostkę dynię, obrane i drobno pokrojone marchewkę i pietruszkę i jeszcze chwilę smażyć. Do zawartości garnka wsypać soczewicę i orzechy, dodać koncentrat, a całość zalać bulionem. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 30 min.
3.Zupę zabielić śmietanką, po czym zblendować. Na końcu potrawę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne.
Komentarze