Zupa krem z pieczonej dyni, fasoli i jabłka

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczna i treściwa zupa przygotowana z pieczonych warzyw i owoców. Potrawa w postaci kremu, z przyjemnym aromatem przypraw korzennych i ziół. Zupa najlepiej smakuje uzupełniona naturalnym jogurtem lub śmietaną.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (240 g bez zalewy)
    1 duże jabłko (250 g)
    150 g obranej białej cebuli
    3 - 4 łyżki oliwy lub oleju
    3 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżeczka cząbru suszonego
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
    gęsty jogurt naturalny lub śmietana do przybrania każdej porcji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny Krem

Zupa krem z pieczonej dyni, fasoli i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z pieczonej dyni, fasoli i jabłka 1. Dynię i pozbawione gniazd nasiennych jabłko pokroić w kostkę, cebulę posiekać, fasolę osączyć – składniki przełożyć do miski. Wlać oliwę/olej, wsypać suszone zioła, gałkę muszkatołową, kurkumę, cynamon i po szczypcie soli i pieprzu cayenne. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia i piec bez przykrycia 30 min w temp. 200°C.
  • Zupa krem z pieczonej dyni, fasoli i jabłka 2. Następnie pieczonkę przełożyć do garnka, wlać bulion i razem zblendować. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne, a przed podaniem podgrzać. Każdą porcję potrawy przybrać jogurtem lub śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować