Smaczna i treściwa zupa przygotowana z pieczonych warzyw i owoców. Potrawa w postaci kremu, z przyjemnym aromatem przypraw korzennych i ziół. Zupa najlepiej smakuje uzupełniona naturalnym jogurtem lub śmietaną.
50 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg miąższu dyni
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (240 g bez zalewy)
1 duże jabłko (250 g)
150 g obranej białej cebuli
3 - 4 łyżki oliwy lub oleju
3 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka cząbru suszonego
1 łyżeczka majeranku suszonego
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki cynamonu mielonego
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
gęsty jogurt naturalny lub śmietana do przybrania każdej porcji
Zupa krem z pieczonej dyni, fasoli i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię i pozbawione gniazd nasiennych jabłko pokroić w kostkę, cebulę posiekać, fasolę osączyć – składniki przełożyć do miski. Wlać oliwę/olej, wsypać suszone zioła, gałkę muszkatołową, kurkumę, cynamon i po szczypcie soli i pieprzu cayenne. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia i piec bez przykrycia 30 min w temp. 200°C.
2.Następnie pieczonkę przełożyć do garnka, wlać bulion i razem zblendować. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne, a przed podaniem podgrzać. Każdą porcję potrawy przybrać jogurtem lub śmietaną.
Komentarze