Krem cebulowy z grzankami

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Tania, prosta w przygotowaniu, a zarazem pyszna.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg cebuli
    700ml bulionu ( z kostki)
    1 ząbek czosnku
    olej, sól, pieprz, cukier
    Bułka lub bagietka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Grzanki

Krem cebulowy z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę lub bagietkę kroimy na grzanki. Skrapiamy olejem, delikatnie solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 min.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę, lub piórka.
    Odrobinę solimy i dodajemy pół łyżeczki cukru oraz posiekany ząbek czosnku. Dusimy na oleju do momentu zbrązowienia cebuli.
    Podlewamy odrobiną wody w przypadku gdy cebula zacznie się przypalać.
    Do uduszonej cebuli wlewamy bulion. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
    Podajemy z grzankami posypanymi odrobiną startego żółtego sera.

Porady

W zależności od preferencji zupę możemy zrobić bardziej rzadką przez dodanie większej ilości bulionu. Może takie zagęścić przez użycie większej ilości cebuli lub dodanie 2 ugotowanych ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować