Krem cebulowy z grzankami

4 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Obiad w sam raz na zimne dni, kiedy potrzebujemy się rozgrzać.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 ziemniaków
    6 średnich cebul
    3 litry bulionu drobiowego
    100 g serka topionego o smaku śmietankowo-ziołowym
    1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    sól, pieprz do smaku
    4 kromki chleba tostowego lub zwykłego
    czosnek granulowany do grzanek
    natka pietruszki do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Krem cebulowy z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, aż zrobi się szklista.
    Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę i gotujemy razem ok. 10 minut. Dodajemy drobno pokrojony serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Przyprawiamy gałką muszkatołową, papryką solą i pieprzem.
    Lekko przestudzoną zupę miksujemy.
    Chleb kroimy w kostkę, posypujemy czosnkiem granulowanym i podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia.
    Zupę podajemy posypaną grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Porady

Na pewno świetnie sprawdzi się przy pierwszych objawach przeziębienia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować