Zupa cebulowa na białym winie

4.5 (140 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Letnie wieczory przy stole - zupa.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula: 1 kilogram
    - olej (do smażenia): 5 łyżek
    - bulion: 1 litr
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie (ziarenka): 3 sztuki
    - białe wino (półwytrawne lub wytrawne): 0.5 litra
    - przyprawa typu vegeta (do smaku): 1.5 łyżeczki
    - pieprz (świeżo mielony, do smaku): 4 szczypty

    - bułka pszenna (na grzanki): 6 plastrów
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę pokroić w półplasterki. Usmażyć na oleju do miękkości, na złoty kolor, często mieszając, aby się nie przypaliła.
  • 2. Cebulę przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy. Zagotować. Dolać wino, gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu.
  • 3. Przygotować grzanki: bułkę pokroić w kosteczkę, usmażyć na suchej patelni, często mieszając.
  • 4. Zupę podawać z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować