Kocham szparagi pod każdą postacią, a ta zupa jest rewelacyjna.
Składniki:
30 g masła
1 żółtko
500 g szparagów
100 ml białego wina
500 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 30 %
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
cukier
2 łyżki mąki
Krem szparagowy na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Obieramy szparagi i odcinamy główki, odkładając je na później.
2.2.Bulion zagotowujemy z 1 łyżką masła i szczyptą cukru. Dodajemy szparagi pocięte w 2 cm kawałki i gotujemy ok. 20 min do miękkości. Rozdrabniamy blenderem. Główki szparagów gotujemy ok. 7 min w osolonej wodzie.
3.3.Pozostałe masło topimy i posypujemy mąką, ciągle mieszając aż zbrązowieje. Dolewamy wino i zupę szparagową, mieszamy. Na koniec dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkiem i zagotowujemy. Doprawiamy cytryną, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i główkami szparagów.
Komentarze