Krem szparagowy na białym winie

0 (0 ocen)

Kocham szparagi pod każdą postacią, a ta zupa jest rewelacyjna.

Składniki:

  • 30 g masła
    1 żółtko
    500 g szparagów
    100 ml białego wina
    500 ml bulionu warzywnego
    200 ml śmietanki 30 %
    sok z ½ cytryny
    sól, pieprz
    cukier
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem szparagowy na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Obieramy szparagi i odcinamy główki, odkładając je na później.
  • 2. 2.Bulion zagotowujemy z 1 łyżką masła i szczyptą cukru. Dodajemy szparagi pocięte w 2 cm kawałki i gotujemy ok. 20 min do miękkości. Rozdrabniamy blenderem. Główki szparagów gotujemy ok. 7 min w osolonej wodzie.
  • 3. 3.Pozostałe masło topimy i posypujemy mąką, ciągle mieszając aż zbrązowieje. Dolewamy wino i zupę szparagową, mieszamy. Na koniec dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkiem i zagotowujemy. Doprawiamy cytryną, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i główkami szparagów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować