Kurki na białym winie

4.5 (191 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

świetne zarówno jako dodatek do czerwonego mięsa, lub jako przystawka, podane na chrupiącym toście :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - oczyszczone kurki: 1 kilogram
    - cebula: 3 sztuki
    - białe wino słodkie: 0.5 szklanki
    - pietruszka świeża (w sumie około 3/4 szklanki posiekanej natki): 1 pęczek
    - masło w kostce: 50 gramów
    - oliwa z oliwek, dobra: 2 łyżki
    - czosnek ( ząbek): 1 sztuka
    - sol i pieprz po ok: 3 szczypty
    - oliwa z trufli: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kurki na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy 3/4 podanej ilości masła z oliwą, podsmażamy przez chwilę czosnek, po czym od razu zdejmujemy go z patelni.
  • 2. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę, po chwili dodajemy sól i sporo pieprzu.
  • 3. Do zeszklonej cebuli dorzucamy kurki, smażymy przez kilka minut. Następnie całość zalewamy białym winem. Łodygi natki związane sznureczkiem również umieszczamy na patelni pod koniec należy je usunąć. Całość dusimy bez przykrycia do całkowitej redukcji płynu. Ważne żeby od czasu do czasu potrząsać patelnią (nie należy mieszać!).
  • 4. Gdy cały płyn wyparuje, a kurki będą "oblepione" powstałym sosem, dodajemy resztę masła, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy odrobinę oliwy aromatyzowanej truflami oraz grubo posiekaną natkę.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować