Kurki na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy 3/4 podanej ilości masła z oliwą, podsmażamy przez chwilę czosnek, po czym od razu zdejmujemy go z patelni.
2.Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę, po chwili dodajemy sól i sporo pieprzu.
3.Do zeszklonej cebuli dorzucamy kurki, smażymy przez kilka minut. Następnie całość zalewamy białym winem. Łodygi natki związane sznureczkiem również umieszczamy na patelni pod koniec należy je usunąć. Całość dusimy bez przykrycia do całkowitej redukcji płynu. Ważne żeby od czasu do czasu potrząsać patelnią (nie należy mieszać!).
4.Gdy cały płyn wyparuje, a kurki będą "oblepione" powstałym sosem, dodajemy resztę masła, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy odrobinę oliwy aromatyzowanej truflami oraz grubo posiekaną natkę.
Smacznego
Komentarze