Krajanki

4.99 (145 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Brak pomysłu na obiad? Lodówka świeci pustkami ? To polecam Wam to ziemniaczane danie ;)
Zachęcam Was do jego wypróbowania, kto jeszcze nie zna, niech z raz usmaży sobie takich krajanek, a nie pożałuje ;)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7-8 średnich ziemniaków
    2 liście laurowe
    1/2 dużej główki cebuli
    pieprz - dajemy tak do smaku
    pół łyżeczki soli - musimy uważać żeby nie przesolić, lepiej dać mniej niż za dużo ;)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krajanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki, dość cienkie ( takie około 2-3 mm)
  • 2. 2. Rozgrzewamy patelnie z olejem (oleju wlewamy tylko tyle aby lekko zakrywał dno naszej patelni). Na rozgrzany tłuszcz, wykładamy nasze plasterki ziemniaków, pomiędzy ziemniaczki, dajemy przekrojona na pół cebulę oraz liście laurowe, możemy także wkroić nasza ulubiona kiełbaskę, ja tym razem nie dałam.
  • 3. Całość podsmażamy delikatnie, a następnie przykrywamy przykrywką i smażymy pod przykryciem. Pamiętając o tym, a by co chwile je przemieszać ( jeśli chcemy bardziej przypieczone to podkręcamy gaz i przez chwilę tak trzymamy, pilnując aby się nie spaliły)

    Całe pieczenie zajmuje mi zazwyczaj około 30-40 min. Wszystko zależy od ziemniaka.

    3. Podajemy z kubkiem mleka lub z mlekiem zsiadłym lub same :) Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Liść laurowy Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować