Brak pomysłu na obiad? Lodówka świeci pustkami ? To polecam Wam to ziemniaczane danie ;)
Zachęcam Was do jego wypróbowania, kto jeszcze nie zna, niech z raz usmaży sobie takich krajanek, a nie pożałuje ;)
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
7-8 średnich ziemniaków
2 liście laurowe
1/2 dużej główki cebuli
pieprz - dajemy tak do smaku
pół łyżeczki soli - musimy uważać żeby nie przesolić, lepiej dać mniej niż za dużo ;)
olej do smażenia
1.1. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki, dość cienkie ( takie około 2-3 mm)
2.2. Rozgrzewamy patelnie z olejem (oleju wlewamy tylko tyle aby lekko zakrywał dno naszej patelni). Na rozgrzany tłuszcz, wykładamy nasze plasterki ziemniaków, pomiędzy ziemniaczki, dajemy przekrojona na pół cebulę oraz liście laurowe, możemy także wkroić nasza ulubiona kiełbaskę, ja tym razem nie dałam.
3.Całość podsmażamy delikatnie, a następnie przykrywamy przykrywką i smażymy pod przykryciem. Pamiętając o tym, a by co chwile je przemieszać ( jeśli chcemy bardziej przypieczone to podkręcamy gaz i przez chwilę tak trzymamy, pilnując aby się nie spaliły)
Całe pieczenie zajmuje mi zazwyczaj około 30-40 min. Wszystko zależy od ziemniaka.
3. Podajemy z kubkiem mleka lub z mlekiem zsiadłym lub same :) Smacznego !
Komentarze