Mielone kulki z nadzieniem pieczarek i sera

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kotlety mielone inaczej – z nadzieniem pieczarek i żółtego sera. Lekko podduszone są miękkie i bardzo sycące.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    ½ kg mięsa mielonego z szynki
    1 bułka kajzera
    1 szklanka mleka
    1 średnia cebula
    1 jajko
    Olej do smażenia kotlecików
    40 dag pieczarek
    2 łyżki oleju rzepakowego do pieczarek
    Sól, pieprz do smaku
    Panierka – 1 łyżka mąki+3 łyżki bułki tartej
    4 plastry żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Mielone kulki z nadzieniem pieczarek i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku, cebulę obrać, posiekać w piórka. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Olej rozgrzać, dodać cebulę i pieczarki – smażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Ser pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć mielone mięso, dodać odciśniętą bułkę, jajko – sól i pieprz do smaku – wyrobić na gładką masę. Podzielić na 10 części – uformować kulki, spłaszczyć. Na środku położyć pieczarki, małe kawałki sera, skleić kotleciki. Obtoczyć w panierce z mąki i bułki tartej. Na patelni rozgrzać olej, wkładać kotleciki, smażyć na rumiany kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać pozostałe pieczarki. Wstawić do podgrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut pod przykryciem.

Porady

1.ser żółty można zastąpić topionym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować