Delikatne kotleciki z kurczaka i kaszy jaglanej z aromatycznym sosem z suszonej żurawiny i pomarańczy smakują wyśmienicie w połączeniu z podsmażonym serem żółtym.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1) 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
2) 200 g ugotowanego mięsa z kurczaka
3) 100 g suszonej żurawiny
4) 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
5) pomarańcza
6) ok. 400 g sera żółtego lub oscypka
7) 4 łyżki płatków migdałowych
8) sól, pieprz, suszony estragon, przyprawa korzenna do piernika, liść laurowy, ziele angielskie, sproszkowany imbir, cynamon
Kotlety z kurczaka i kaszy jaglanej z sosem żurawinowym i zapiekanym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszoną żurawinę zalewamy bulionem i odstawiamy na 2 godziny.
2.Ugotowane mięso kurczaka miksujemy blenderem, dodajemy do kaszy jaglanej i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym estragonem oraz szczyptą imbiru. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 25 minut.
3.Pomarańczę obieramy i usuwamy z niej błonki. Wyfiletowane cząstki pomarańczy dodajemy do namoczonej żurawiny i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos podgrzewamy i doprawiamy do smaku przyprawą korzenną do piernika, suszonym estragonem oraz szczyptą cynamonu. Tak przygotowany sos podgrzewamy w garnuszku.
4.Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
5.Ser żółty kroimy w grube plastry i chwilę podgrzewamy na patelni grillowej, ale tak żeby się nie rozpuścił.
6.Na talerzu układamy kolejno plaster gorącego sera, ciepły sos żurawinowo-pomarańczowy, prażone płatki migdałów i kotleciki. Kotleciki możemy udekorować łezką sosu i płatkiem migdałowym.
Komentarze