Kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej to smaczna i zdrowa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pomysł na piątkowy obiad. Kotlety najlepiej smakują w towarzystwie sosu grzybowego lub pieczarkowego. Polecam

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 700-800g ugotowanych ziemniaków
    100g kaszy jaglanej
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    Sól, pieprz
    Bułka tatra
    Olej
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić.
    Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do miski przełożyć kaszę, dodać ziemniaki, cebulę, jajko, natkę pietruszki, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, mocno dociskając masę.
    Kotleciki obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (kotlety będą sztywniejsze i będą łatwiej się smażyły, ale jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap).
    Na patelni rozgrzać tłuszcz i powoli, na małym ogniu, smażyć kotleciki z każdej strony.

    Kotleciki można upiec w piekarniku w temperaturze ok. 180 st. przez 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować