Kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej to smaczna i zdrowa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pomysł na piątkowy obiad. Kotlety najlepiej smakują w towarzystwie sosu grzybowego lub pieczarkowego. Polecam
Kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do miski przełożyć kaszę, dodać ziemniaki, cebulę, jajko, natkę pietruszki, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, mocno dociskając masę.
Kotleciki obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (kotlety będą sztywniejsze i będą łatwiej się smażyły, ale jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap).
Na patelni rozgrzać tłuszcz i powoli, na małym ogniu, smażyć kotleciki z każdej strony.
Kotleciki można upiec w piekarniku w temperaturze ok. 180 st. przez 25 minut.
Komentarze