Kotleciki z kurczaka i kaszy jaglanej z sosem żurawinowym i jabłkami karmelizowanymi w miodzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu to pyszne, delikatne i pełne aromatu kotleciki z kurczaka i kaszy jaglanej. Dzięki dodatkowi jabłek karmelizowanych w miodzie i żurawinowego sosu zyskują nieco odświętnego charakteru.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
    2) 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka (może być np. mięso z rosołu)
    3) 100 g suszonej żurawiny
    4) 250 ml bulionu drobiowego
    5) 2 łyżki miodu
    6) 2 łyżki masła
    7) 2 jabłka
    8) sól, pieprz
    9) suszony estragon, przyprawa korzenna do piernika, sproszkowany imbir, cynamon
    10) płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z kurczaka i kaszy jaglanej z sosem żurawinowym i jabłkami karmelizowanymi w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszoną żurawinę zalewamy 250 ml buliony i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie żurawinę miksujemy blenderem. Sos podgrzewamy i doprawiamy do smaku przyprawą korzenną do piernika, suszonym estragonem oraz szczyptą cynamonu. Tak przygotowany sos podgrzewamy w garnuszku.
  • 2. Ugotowane mięso kurczaka miksujemy blenderem, dodajemy do kaszy jaglanej i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym estragonem oraz szczyptą imbiru. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 25 minut.
  • 3. Na patelni roztapiamy masło oraz miód i dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i smażymy je delikatnie mieszając od czasu do czasu aż jabłka będą miękkie, ale tak aby nie rozpadały się. W trakcie smażenia jabłka posypujemy suszonym estragonem
  • 4. Na talerzu układamy upieczone kotleciki, które podajemy z ciepłym sosem żurawinowym i jabłkami karmelizowanymi w miodzie. Kotleciki możemy udekorować łezką sosu żurawinowego i prażonymi płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować