Mój sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu to pyszne, delikatne i pełne aromatu kotleciki z kurczaka i kaszy jaglanej. Dzięki dodatkowi jabłek karmelizowanych w miodzie i żurawinowego sosu zyskują nieco odświętnego charakteru.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1) 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
2) 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka (może być np. mięso z rosołu)
3) 100 g suszonej żurawiny
4) 250 ml bulionu drobiowego
5) 2 łyżki miodu
6) 2 łyżki masła
7) 2 jabłka
8) sól, pieprz
9) suszony estragon, przyprawa korzenna do piernika, sproszkowany imbir, cynamon
10) płatki migdałów do dekoracji
Kotleciki z kurczaka i kaszy jaglanej z sosem żurawinowym i jabłkami karmelizowanymi w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszoną żurawinę zalewamy 250 ml buliony i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie żurawinę miksujemy blenderem. Sos podgrzewamy i doprawiamy do smaku przyprawą korzenną do piernika, suszonym estragonem oraz szczyptą cynamonu. Tak przygotowany sos podgrzewamy w garnuszku.
2.Ugotowane mięso kurczaka miksujemy blenderem, dodajemy do kaszy jaglanej i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym estragonem oraz szczyptą imbiru. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 25 minut.
3.Na patelni roztapiamy masło oraz miód i dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i smażymy je delikatnie mieszając od czasu do czasu aż jabłka będą miękkie, ale tak aby nie rozpadały się. W trakcie smażenia jabłka posypujemy suszonym estragonem
4.Na talerzu układamy upieczone kotleciki, które podajemy z ciepłym sosem żurawinowym i jabłkami karmelizowanymi w miodzie. Kotleciki możemy udekorować łezką sosu żurawinowego i prażonymi płatkami migdałów.
Komentarze