Kotlety mielone z brokułem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełożyć do dużej miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Świeżego brokuła dokładnie umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do mięsa, dorzucić ser i dokładnie połączyć składniki. Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła. Dodać do mięsa, wybić jajko i dosypać bułkę tartą. Masę wyrobić do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z mięsa formować kotlety, układać na blaszce. Przed włożeniem do pieca delikatnie spryskać lub za pomocą pędzelka posmarować olejem, piec przez około 15 minut. Po tym czasie kotlety przewrócić na drugą stronę, ponownie posmarować olejem i podpiec jeszcze przez 8-10 minut do zarumienienia.
Komentarze