Kotlety mielone z brokułem i serem

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ten przepis jest doskonałą alternatywą oklepanych mielonych, który musisz koniecznie wypróbować.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 świeży brokuł
    2 szklanki startego żółtego sera
    3/4 szklanki bułki tartej
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    pieprz
    odrobina oliwy do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone z brokułem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Świeżego brokuła dokładnie umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do mięsa, dorzucić ser i dokładnie połączyć składniki. Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła. Dodać do mięsa, wybić jajko i dosypać bułkę tartą. Masę wyrobić do dokładnego połączenia się wszystkich składników.

    Piekarnik nagrzać do 220 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z mięsa formować kotlety, układać na blaszce. Przed włożeniem do pieca delikatnie spryskać lub za pomocą pędzelka posmarować olejem, piec przez około 15 minut. Po tym czasie kotlety przewrócić na drugą stronę, ponownie posmarować olejem i podpiec jeszcze przez 8-10 minut do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Brokuły Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować