Kotlety mielone w sosie koperkowym

4.32 (171 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Czy Wam też zdarza się usmażyć za dużo kotletów mielonych? Na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak prosto z patelni. Ale mam na to sposób:). Polane sosem koperkowym zyskają nowe życie i nowy smak.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Kotlety:
    500g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko L
    5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki chilli
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    olej

    Sos koperkowy:
    1 litr bulionu warzywnego
    3 łyżki mąki
    3/4 szklanki śmietanki 30%
    1 pęczek koperku
    2 łyżki masła
    sól, pieprz, papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.32 (171 ocen)

Kotlety mielone w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy.
  • 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut.
  • 3. Przygotowujemy sos: bulion zagotowujemy z solą, pieprzem i papryką. Dodajemy mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, śmietankę, masło oraz posiekany koperek. Zagotowujemy, gotujemy przez około 5 minut aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy usmażone kotlety.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować