Kotlet pożarski

4.78 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne kotlety z piersi kurcząt. Drobno siekane mięso z dodatkiem masła i bułki moczonej w mleku. Do nich ziemniaki puree i marchewka. Świetny obiad dla całej rodziny.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża lub 2 dwie małe piersi z kurczaka
    2 bułki okrojone ze skórki
    1/4 szklanki mleka
    1 łyżka miękkiego masła
    sól i biały pieprz do smaku
    1 jajko i bułka tarta do panierowania kotletów
    masło klarowane do smażenia ( ew olej)
Wystaw ocenę:

4.78 (9 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Kotlet pożarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i siekamy nożem. Mięso należy posiekać bardzo dokładnie. Bułkę obraną ze skórki moczymy w mleku i razem z mlekiem dajemy do mięsa. Dokładamy również miękkie masło i przyprawy. Łączymy wszystko, wyrabiamy masę starannie, aby była jednolita i pulchna.
  • o 2. Dzielimy masę na porcje, formujemy kotlety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety na maśle klarowanym lub oleju na rumiano, z obu stron. Na koniec przykrywamy patelnię pokrywą na trzy-cztery minuty, aby kotlety doszły i napęczniały. Będą soczyste i delikatne.

    Kotlety pożarskie gotowe!
  • o 3. W przedwojennych książkach kucharskich polecano robić kotlety pożarskie z pulardy, której mięso było bardzo kruche i delikatne. W ostateczności doradzano przyrządzać je z cielęciny. Kotlety pożarskie rzeczywiście są niezwykle delikatne w smaku. Doskonale do nich pasują ziemniaki puree i surówka z marchewki i jabłka lub szpinak, czy groszek z marchewką.

Porady

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka bestselerowych " 365 obiadów" uważała tak przyrządzane kotlety za zwyczajne, serwowane w tanich restauracjach. Podawała w swojej książce kucharskiej przepis na wykwintniejsze kotlety pożarskie, w których piersi kurze w całości, w formie cienkich plastrów obtaczane były w usiekanej " na maść" cielęcinie wymieszanej ze szpikiem wołowym i żółtkiem, a następnie panierowane w jajku i bułce, smażone na rumiano, oczywiście na maśle. Podawało się je z sosem truflowym!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować