Kotlet po parysku

4.9 (165 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne kotlety po parysku z piersi kurczaka, to świetna alternatywa dla zwykłego kotleta, zawsze to jakaś odmiana. Ostatnio syn prosił o chleb w jajku na kolacje i się pytał czy możemy tak zrobić kotlety. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu nie tylko na niedzielny obiad. Złociste, miękkie i soczyste kotlety z piersi kurczaka to pyszny i oryginalny pomysł na szybki obiad. Różnią się tym od zwykłego kotleta, że do panierki nie używamy bułki tartej tylko mąki pszennej i na każdego większego kotleta przypada jedno jajko. U nas akurat dziś wersja drobiowa, ale możesz też tak przygotować zwykłe schabowe.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
    przyprawa do drobiu również do smaku
    mąka pszenna do obtoczenia kotletów
    4 jajka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.9 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Schabowy Jajko

Kotlet po parysku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Podzielić na 4 połówki, usunąć nożem tłuszcz, następnie rozbić tłuczkiem na deseczce.
    Najlepiej przez folię spożywczą, ja zawsze używam woreczki śniadaniowe, bo są grubsze i wygodniej mi się w ten sposób rozbija mięso.
    Mięso przyprawić solą i pieprzem prawdziwym mielonym, oraz ulubioną przyprawą do drobiu.
    Obtoczyć w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem do smaku.
    Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
    Gdy pierwsza strona kotleta się przysmaży przełożyć na drugą stronę i polać jajkiem.
    Podawać z ulubionymi dodatkami u nas z pieczonymi ziemniaczkami i do tego surówka z marchewki i jabłuszka z dodatkiem śmietany.
    Smacznego!!!

Porady

Na każdego kotleta przypada jedno jajko, ale możesz dać mniej. Każde jajko najlepiej roztrzepać sobie na jednego kotleta, ja to zrobiłam na jednym talerzu i wszystkie jajka razem, następnie tylko polewałam kotlety jak się smażyły na patelni. Takie kotlety znajdziesz również pod nazwą kotlety jajeczne lub słoneczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Jajka Panierka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować