Kotlet pożarski

  • wyświetlono: 13325 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Moja mama nie przygotowywała tych kotletów, ale po obejrzeniu programu Masterchef Junior postanowiłam je przygotować. Jestem pewna, że powtórze ten przepis nie raz...

ladygoga

Składniki

40 dag filetów drobiowych
1 jajo (żółtko i białko osobno)
1 pełna łyżeczka stopionego i schłodzonego masła
2 ząbki czosnku
1,5 - 2 łyżki tartej bułki
koperek
sól, pieprz

panierka:
1 jajko
bułka tarta
mąka pszenna

olej lub masło klarowane

Sposób przygotowania przepisu:

Kotlet pożarski

  • 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach (ja delikatnie posiekałam w blenderze).
    Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Utrzeć żółtko z masłem, dodać do mięsa, wyrobić. Koperek posiekać, wsypać do masy, wymieszać.
    Następnie do masy dodać tartą bułkę, wyrobić.
    Białko ubić na sztywno, dodać do całości i delikatnie wymieszać łyżką. Zwilżonymi dłońmi z masy formować podłużne kotlety, obtaczać je najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w tartej bułce.Smażyć na oleju lub maśle klarowanym na złoto z obu stron na małym ogniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilszkola_babcimama_mnie_nauczyla
 

Komentarze

Podobne przepisy

kotlety Pożarskiego

Dodane przez: PolskaGotuje

Kotlety Pożarskiego

Klasyka gatunku, z wyrafinowaną...

kotleciki pożarskiego

Dodane przez: klementynka

kotleciki pożarskiego

Wyglądają jak zwykłe mielone ale...

kotleciki poźżarskiego

Dodane przez: klementynka

kotleciki pożarskiego II

Na pierwszy rzut oka zwykłe kotlety...

Danie mięsne

Dodane przez: 2milutka

Kotlet po hawajsku

Pyszny kotlet drobiowy z dodatkiem...

Szwajcar

Dodane przez: Agiatis

Kotlet - szwajcar

Kolejna wersja schabowego, tym...

Kotlet słoneczny

Dodane przez: asia0000

Kotlet Słoneczny

Popisowe danie mojego męża, gdzie...