Kotlet pożarski

4.47 (180 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny kotlecik panierowany w grzankach

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Filet z kurczaka 300 g( Lub ewentualnie mięso mielone drobiowe)
    Kilka garści grzanek
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 namoczona w mleku kajzerka
    Sól, grubo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Grzanki

Kotlet pożarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka zmielić lub posiekać bardzo bardzo drobno,
  • 2. dodać śmietanę, przyprawy, namoczoną odciśniętą kajzerkę .Masę bardzo dokładnie wyrobić
  • 3. następnie zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki( masa jest dosyć luźna) i panierujemy w grzankach.
  • 4. Tak opanierowane kotleciki smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu nie dłużej niż jedną minutę z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 15 minut 170/ 180 stopni
  • 5. Grzanki
    Chleb tostowy lub bagietkę kroimy w drobną kosteczkę wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku 10 minut 150 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować