Bardzo pyszne ciacho na dużą blaszkę to połączenie masy serowej z musem jagodowym z jagód leśnych zalane galaretką z borówką amerykańską. To taka moja warjacja jagodowa na weekend do kawki.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Duża blacha:
Biszkopt Jasny:
4 jajka duże
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik na zimno:
1 kg mielonego twarogu z wiaderka
szklanka jagody leśnej
4 łyżki cukru kryształu
8 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
3 op. galaretki czarna porzeczka
1/2 kg borówki leśnej
Kostka serowo jagodowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno utrwalić cukrem, dodawać po żółtku a następnie mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piec ok 15-18 minut. Wyjąć i wystudzić. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Jagody wraz z cukrem zagotować, wystudzić.
2.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ser z wiaderka wymieszać z zimnym musem jagodowym i letnią ale płynną żelatyną. Wylać na biszkopt schłodzić ok 20 minut, na musie poukładać borówki amerykańskie.
3.Całość zalać tężejącymi galaretkami, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Komentarze