REKLAMA

Jagodowa kostka

wyświetlono: 110 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Ciasto bez pieczenia w sam raz na letnie dni.

opublikowany: 25.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:
    150g herbatników
    80 g masła
    WARSTWA Z JAGODAMI:
    500 ml śmietany kremówki
    1 łyżka żelatyny + 2-3 łyżki mleka
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy 10g
    1 szklanka jagód
    WARSTWA JAGODOWA:
    500 g sera twarogowego mielonego
    2 serki homogenizowane waniliowe każdy po 150 g
    100 g mleka skondensowanego słodzonego
    1 szklanka jagód
    3 łyżki żelatyny + kilka łyżek mleka
    WIERZCH:
    250 g śmietany kremówki
    1 usztywniacz do bitej śmietany
    cukier puder do smaku i cukier waniliowy
    pół tabliczki białej czekolady
Ocena:

(średnia 4.71 z 7 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Jagodowa kostka?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki drobno pokruszyć lub rozdrobnić w malakserze.
    Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami, tak przygotowaną masą wylepić dno formy. Wstawić do lodówki.
  • 2. WARSTWA Z JAGODAMI:
    Żelatynę wsypać do rondelka, zalać kilkoma łyżkami zimnego mleka, odstawić do napęcznienia po czym podgrzać, rozpuszczając żelatynę, nie gotować.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z ostudzoną żelatyną, zmiksować. Do masy wsypać umyte osuszone jagody, wymieszać i masę wylać na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki.
  • 3. WARSTWA JAGODOWA:
    Umyte jagody zmiksować.
    Zmielony twaróg zmiksować z serkami waniliowymi i mlekiem skondensowanym. Dodać zmiksowane jagody, dokładnie wymieszać.
    Żelatynę przygotować tak samo jak w wcześniejszym kroku, ostudzoną połączyć z masą jagodową, zmiksować po czym wylać na stężałą masę z jagodami. Wstawić do lodówki.
  • 4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z usztywniaczem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozsmarować jako ostatnią warstwę ciasta.
    Na wierzch zetrzeć białą czekoladę.
    Wstawić do lodówki i ponownego schłodzenia na przynajmniej 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia 12932735_835366933257781_492928858541107693_n

Kostka jagodowa bez pieczenia

Pyszny i szybki deser na zimno bez pieczenia , który z pewnością zaskoczy gości !

kategoria: Ciasta serniki Desery biszkopty opublikowany: 26.03.2018 | wyświetlono: 609 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE