sernik pomarańczowy na biszkopcie z galaretką

  • wyświetlono: 10707 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 0

Wolimy taką wersje sernika niż na kruchym cieście. Ostatnio w moje ręce wpadło wiadereczko serka pomarańczowego więc nie mogłam nie zrobić sernika z galaretką i pomarańczami. Ciasto w sam raz na upały- orzeźwiające i nieprzesłodzone.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 120min

Składniki

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
1 kg serka pomarańczowego
5 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru pudru z wanilią
120 g stopionego masła
dodatkowo:
400 ml soku pomarańczowego
2 opakowania galaretki pomarańczowego
2 pomarańcze

Sposób przygotowania przepisu:

sernik pomarańczowy na biszkopcie z galaretką

  • 1. Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać po trochę cukru a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut.
  • 2. W tym czasie przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser a na końcu wystudzone masło. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać ją na biszkopt kiedy ten będzie jeszcze nie całkiem upieczony ale kiedy nie będzie już miękki (po około 25 minutach pieczenia). Sernik piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans a następnie co 15 minut zmniejszać temperaturę o 10*C. W sumie piec około godziny. Sernik mało urośnie ale będzie równy i nie popęka.Po upieczeniu zostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić.
  • 3. Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Sok pomarańczowy zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić. Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.

Porady

* Jeśli nie macie serka pomarańczowego, możecie użyć zwykłego serka na sernik a do masy dodać skórkę otartą z dwóch pomarańczy. Wtedy też trzeba dać więcej cukru (około szklanki), ja dałam go minimalnie, bo serek był słodzony.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciesezonowe_przysmakigalaretkaCiastopomarańczebiszkoptsernikDesersok pomarańczowydo kawysernik z owocamisernik pieczonysernik z galaretkąprzepis_miesiąca1000sernik pomarańczowysernik na biszkopcie

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik orzechowy z galaretką na placku ucieranym i biszkopcie z rabarbarem

Dodane przez: JustKuchcik

Sernik orzechowy z galaretką na placku ucieranym...

Sernik orzechowy - z orzechami...

Sernik z okienkiem na biszkopcie

Dodane przez: danusia19671

Sernik z okienkiem na biszkopcie

Pyszne ciasto na każdą okazję....

Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie.

Dodane przez: BABECZKA 35

Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie

Znacie gotowany sernik? Lubicie...

SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE

Na serniki zawsze mam ochotę i...

Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie

Dodane przez: bienpyt

Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie

Bardzo aromatyczne ciasto – makowo-pomarańczowe...

Pianka z galaretką na biszkopcie

Dodane przez: LucyG

Pianka z galaretką na biszkopcie

Delikatne smaczne ciasto idealne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE