Kostka ananasowa z galaretką

4.48 (164 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo delikatne ciasto z bitą śmietaną, ananasem i galaretką . Wierzch ciasta wykończony herbatnikami co pozwala kroić ciasto w kostkę. Trochę kaloryczne. Idealne ciasto do kawy.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Forma: 23x35 cm
    Składniki:
    Ciasto biszkoptowe
    4 duże jajka
    1 łyżka gorącej wody
    4 duże łyżki mąki tortowej
    1 łyżka duża mąki ziemniaczanej
    Sól do smaku
    5 łyżek cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Papier do pieczenie
    Nadzienie:
    2 puszki ananasów
    2 galaretki ananasowe lub cytrynowe
    2 opakowania śmietany 30%(2x330 ml)
    2 duże łyżki cukru pudru + cukier do posypania ciasta
    15 dag herbatników maślanych
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Herbaty

Kostka ananasowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, dodać szczyptę soli, cukier, ubić jajka na puszystą i sztywną pianę, dodać gorącą wodę – ubijać 2-3 minuty. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni.
    Sok z ananasów odlać, zostawić ½ szklanki, pozostały uzupełnić gorącą wodą do niepełna 2 szklanek. Rozpuścić galaretki osobno w każdej szklance. Jedną galaretkę wylać do płaskiego naczynia, odstawić w chłodne miejsce by dobrze skrzepła. Drugą schłodzić. Krążki ananasó1) pokroić w drobną kostkę, osączyć nadmiar syropu.
    Schłodzoną śmietan ę dobrze ubić z cukrem pudrem na sztywno, porcjami dodać tężejącą galaretkę, ubić masę.
    Schłodzony biszkopt nasączyć sokiem ananasowym. Na wierzch ułożyć warstwę masy śmietanowej, rozłożyć kostki ananasa, pokrojoną w kostkę galaretkę, wcisnąć w śmietanę, ułożyć znów warstwę białej masy, rozłożyć ananasa i galaretkę, przykryć pozostałą śmietaną. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Przycisnąć i schłodzić w lodówce. Następnie ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Porady

1.wierzch ciasta zamiast cukru pudru można polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Galaretka Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować