Sok z jagód tradycyjny

4.4 (209 ocen)

  • 20 min

Wyśmienity w smaku, warto przygotować parę słoiczków na zimę. Sok dodaję do herbaty a owoce wykorzystuję do ciast i deserów.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg jagód
    50 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.4 (209 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory Napoje Sok

Sok z jagód tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody oczyścić z liści. Jeśli nie są brudne, nie myć, tylko od razu przesypać do dużego słoja. Jeśli są mokre i brudne, opłukać na sitku pod delikatnym strumieniem wody. Pozostawić, żeby obciekły.
  • 2. Wsypywać do słoja warstwa po warstwie, przesypując cukrem. Cukier powiniem stanowić ostatnią warstwę i całkowicie pokrywać owoce.
  • 3. Słój zabezpieczyć czystą szmatką i pozostawić w ciemnym miejscu. Po 3 dniach skontrolować. Jeśli cały cukier się rozpuścił, można dodać jeszcze 10 dag, żeby przykrywał owoce. Po 7 dniach przelać sok wraz z owocami do czystych słoiczków .
  • 4. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Cukier Jagody Owoce Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na sok z aronii z liśćmi wiśni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować