BABKA MAKOWO-POMARAŃCZOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna babeczka, wilgotna do której użyłam skórkę z pomarańczy domowej roboty.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    20 dag mąki pszennej
    20 dag cukru
    4 łyżki śmietanki kremówki
    1 cukier waniliowy
    20 dag masła
    ok. 40 dag gotowej masy makowej
    1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Lukier:
    3 łyżki soku z cytryny
    2/3 szklanki cukru pudru

    skórka pomarańczowa do przybrania

    forma na babkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka makowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić, przestudzić. Żółtka ubic z cukrami do bialości, dodawać powoli masło i mąkę przesiana z proszkiem, oraz śmietankę, delikatnie mieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podzielić na 2 częśći, większą i mniejszą. Do większej dodać masę makową i wymieszać, do mniejszej skórkę z pomarańczy. Nakładać kupkami do wysmarowanej foremki na przemian oba ciasta, mozna patyczkiem zrobić esy floresy. Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
  • 2. Lukier:
    Sok z cytryny zmiksować z cukrem do białości i wyłożyc na przestudzone ciasto, udekorowac skórka pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować