Babka makowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić, przestudzić. Żółtka ubic z cukrami do bialości, dodawać powoli masło i mąkę przesiana z proszkiem, oraz śmietankę, delikatnie mieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podzielić na 2 częśći, większą i mniejszą. Do większej dodać masę makową i wymieszać, do mniejszej skórkę z pomarańczy. Nakładać kupkami do wysmarowanej foremki na przemian oba ciasta, mozna patyczkiem zrobić esy floresy. Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
2.Lukier:
Sok z cytryny zmiksować z cukrem do białości i wyłożyc na przestudzone ciasto, udekorowac skórka pomarańczową.
Komentarze