Kostka kawosza

4.5 (140 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oto ciasto dla prawdziwych fanów kawy. Kawa jest jego głównym składnikiem, zarówno ciasta, jaki i kremu. Nie jest słodkie tak jak standardowe ciasta, ale jego smak jest bardzo intrygujący i dla osób nie lubiący przesadnie słodkich ciast jest wprost idealne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 szklanki kakao
    - 200 g jogurtu naturalnego
    - 1/2 szklanki oleju
    - 3 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody
    - 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej

    Pianka:
    - 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    - 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
    - 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
    - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
    - 2 łyżki kopiaste żelatyny
    - 1/4 szklanki wody

    Polewa czekoladowa:
    - 200 g czekolady
    - 50 g masła
    - 50 g śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Kawy

Kostka kawosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymiary formy to 33×24 cm.

    Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować napar z 3 łyżeczek kawy i wystudzić. Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Jajka wymieszać z jogurtem, olejem i cukrem. Masę jajeczną dodać do mąki i wymieszać. Następnie dodać przestudzony napar z kawy (bez fusów) i dokładnie zmiksować. Piec w 180°C około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Zimne przeciąć na pół.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Kawę rozpuszczalną dodać do gorącego naparu z kawy parzonej (pozbawionego fusów) i dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Zimną kawę zmiksować z mleczkiem skondensowanym. Ubić śmietanę i Dodać do niej porcjami kawowy krem.
  • 3. Na ciasto wyłożyć tężejącą piankę i przykryć górnym blatem ciasta. Pozostawić do stężenia.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło i kremówkę, wymieszać i polać równomiernie ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować