Kostka Kawosza z kremem budyniowym

  • wyświetlono: 141 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto biszkoptowe z masą budyniową z wiśniami. Ciasto z kremem kawowym i biszkopcikami. Ciasto wyszło, miękkie, tortowe i bardzo pyszne.

Babcia Tereska
  • 30 porcje
  • 200min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju

NASĄCZENIE BISZKOPTU:
-1/2 szklanki mocnej kawy, posłodzonej

MASA BUDYNIOWA:
-1 l. mleka
-2 budynie waniliowe (lepiej wiśniowe)
-4 łyżki cukru
-2 galaretki wiśniowe
-100 g. masła
-ok. 1 szklanki wiśni z syropu

PODŁUŻNE BISZKOPCIKI:
-2 op. Biszkoptów po 180 g.

NASĄCZENIE BISZKOPCIKÓW:
-1 szklanka mocnej kawy, posłodzonej

KREM KAWOWY:
-1 l. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone:
-100 g. cukru pudru
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-100 ml. wody do kawy
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody do żelatyny

ESY-FLORESY:
-100 g. polewy deserowej
-50 ml. śmietanki 30 %

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka Kawosza z kremem budyniowym

  • Kostka Kawosza z kremem budyniowym1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wmieszać, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do wystygnięcia.
  • Kostka Kawosza z kremem budyniowym2. Z biszkoptu widelcem zdrapać skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej. Nasączyć kawą.
  • Kostka Kawosza z kremem budyniowym3. masa- Na mleku ugotować budynie z cukrem. Odstawić, zaraz wsypać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Potem dodać masło i też wymieszać do rozpuszczenia. Trochę przestudzić, dodać wiśnie i ciepły wylać na biszkopt.
  • Kostka Kawosza z kremem budyniowym4. Biszkopciki maczać w kawie i układać na masie. Ciasto wystudzić.
  • Kostka Kawosza z kremem budyniowym5. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać tam zaparzoną kawę , ostudzić do ciepłego. Śmietankę wraz z serkiem i pudrem ubić do puszystego. Dolewać letnią żelatyny kawową i krótko zmiksować. Równomiernie rozlać po biszkopcikach i rozsmarować. Ciasto schłodzić.
  • Kostka Kawosza z kremem budyniowym6. esy- Polewę wraz se śmietanka rozpuścić nad parą. Trochę przestudzić, przelać do buteleczki z dziobkiem i polać ciasto w esy-floresy. Ponownie ciasto schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto biszkoptowekrem kawowyciasto z masą budyniowąkostka kawosza

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i...

Pyszne ciasto. Mięciutkie kakaowe...

Ciasto.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Czekoladowe z Kremem Budyniowym

Takie trochę kombinowane,ale jak...

Tort Piegusek z kremem budyniowym

Dodane przez: Di bloguje

Tort Piegusek z kremem budyniowym

Choć samo ciasto Piegusek jest...

Karpatka z kremem budyniowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Karpatka z kremem budyniowym

Domowa karpatka jest najlepsza....

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i...

To najlepsze ciasto z truskawkami...

Kawowy placek z kremem budyniowym

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Kawowy placek z kremem budyniowym

Kawowy placek z kremem budyniowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE