Kostka Kawosza z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe z masą budyniową z wiśniami. Ciasto z kremem kawowym i biszkopcikami. Ciasto wyszło, miękkie, tortowe i bardzo pyszne.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    NASĄCZENIE BISZKOPTU:
    -1/2 szklanki mocnej kawy, posłodzonej

    MASA BUDYNIOWA:
    -1 l. mleka
    -2 budynie waniliowe (lepiej wiśniowe)
    -4 łyżki cukru
    -2 galaretki wiśniowe
    -100 g. masła
    -ok. 1 szklanki wiśni z syropu

    PODŁUŻNE BISZKOPCIKI:
    -2 op. Biszkoptów po 180 g.

    NASĄCZENIE BISZKOPCIKÓW:
    -1 szklanka mocnej kawy, posłodzonej

    KREM KAWOWY:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone:
    -100 g. cukru pudru
    -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -100 ml. wody do kawy
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody do żelatyny

    ESY-FLORESY:
    -100 g. polewy deserowej
    -50 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kostka kawosza z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kostka Kawosza z kremem budyniowym 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wmieszać, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do wystygnięcia.
  • Kostka Kawosza z kremem budyniowym 2. Z biszkoptu widelcem zdrapać skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej. Nasączyć kawą.
  • Kostka Kawosza z kremem budyniowym 3. masa- Na mleku ugotować budynie z cukrem. Odstawić, zaraz wsypać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Potem dodać masło i też wymieszać do rozpuszczenia. Trochę przestudzić, dodać wiśnie i ciepły wylać na biszkopt.
  • Kostka Kawosza z kremem budyniowym 4. Biszkopciki maczać w kawie i układać na masie. Ciasto wystudzić.
  • Kostka Kawosza z kremem budyniowym 5. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać tam zaparzoną kawę , ostudzić do ciepłego. Śmietankę wraz z serkiem i pudrem ubić do puszystego. Dolewać letnią żelatyny kawową i krótko zmiksować. Równomiernie rozlać po biszkopcikach i rozsmarować. Ciasto schłodzić.
  • Kostka Kawosza z kremem budyniowym 6. esy- Polewę wraz se śmietanka rozpuścić nad parą. Trochę przestudzić, przelać do buteleczki z dziobkiem i polać ciasto w esy-floresy. Ponownie ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować