KREM KAWOWY:
-1 l. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone:
-100 g. cukru pudru
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-100 ml. wody do kawy
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody do żelatyny
ESY-FLORESY:
-100 g. polewy deserowej
-50 ml. śmietanki 30 %
Kostka kawosza z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wmieszać, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do wystygnięcia.
2.Z biszkoptu widelcem zdrapać skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej. Nasączyć kawą.
3.masa- Na mleku ugotować budynie z cukrem. Odstawić, zaraz wsypać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Potem dodać masło i też wymieszać do rozpuszczenia. Trochę przestudzić, dodać wiśnie i ciepły wylać na biszkopt.
4.Biszkopciki maczać w kawie i układać na masie. Ciasto wystudzić.
5.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać tam zaparzoną kawę , ostudzić do ciepłego. Śmietankę wraz z serkiem i pudrem ubić do puszystego. Dolewać letnią żelatyny kawową i krótko zmiksować. Równomiernie rozlać po biszkopcikach i rozsmarować. Ciasto schłodzić.
6.esy- Polewę wraz se śmietanka rozpuścić nad parą. Trochę przestudzić, przelać do buteleczki z dziobkiem i polać ciasto w esy-floresy. Ponownie ciasto schłodzić.
Komentarze