REKLAMA

Placek kawosza

wyświetlono: 1001 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 1

Placek dla miłośników kawy. Nie jest zbyt słodki, jednak bardzo smaczny.

opublikowany: 26.01.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl kakao
    1/2 szkl oleju
    3 jajka
    200 g jogurtu naturalnego
    1 niepełna szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 szklanka mocnego naparu z kawy ( z ok 3-4 łyżeczek kawy)

    Masa:
    500 g schłodzonego serka mascarpone
    500 g schłodzonej śmietany kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody ( schłodzone)

    Polewa:
    80 ml śmietany kremówki
    80 g czekolady ( mlecznej lub deserowej)
Ocena:

(średnia 5 z 147 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Przygotować napar z kawy i odstawić do wystudzenia. Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiać. Jajka wymieszać z cukrem, jogurtem i olejem - tylko do połączenia składników. Masę jajeczną dodać do mąk i wymieszać. Dodać zimny napar z kawy ( bez fusów). Całość dokładnie zmiksować. Ciasto przelać na blachę ( 22 x 34) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 40-45 minut ( do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na pół ( ściąć ewentualną górkę).
  • 2. Masa:
    Wszystkie składniki na masę kawową umieścić w misie i ubijać mikserem do otrzymania gęstego kremu ( nawet kilkanaście minut). Gotową masę wyłożyć na zimnym cieście, przykryć drugim blatem.
  • 3. Polewa:
    W małym garnuszku kremówkę podgrzać niemal do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać i odstawić do lekkiego zastygnięcia. Następnie rozprowadzić na wierzchu ciasta. Gotowy placek przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Placek kawosza wg MagdalenaS Dodane przez: AnetaJ


Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE