Placek kawosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przygotować napar z kawy i odstawić do wystudzenia. Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiać. Jajka wymieszać z cukrem, jogurtem i olejem - tylko do połączenia składników. Masę jajeczną dodać do mąk i wymieszać. Dodać zimny napar z kawy ( bez fusów). Całość dokładnie zmiksować. Ciasto przelać na blachę ( 22 x 34) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 40-45 minut ( do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na pół ( ściąć ewentualną górkę).
2.Masa:
Wszystkie składniki na masę kawową umieścić w misie i ubijać mikserem do otrzymania gęstego kremu ( nawet kilkanaście minut). Gotową masę wyłożyć na zimnym cieście, przykryć drugim blatem.
3.Polewa:
W małym garnuszku kremówkę podgrzać niemal do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać i odstawić do lekkiego zastygnięcia. Następnie rozprowadzić na wierzchu ciasta. Gotowy placek przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Komentarze