Kostka czekoladowa

3 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo czekoladowe wilgotne ciasto przełożone kremem czekoladowym z bakaliiz dodatkiem alkoholu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    6 jajek
    1 szkl . cukru
    1/3 szkl. oleju
    1/2 szkl. letniej przegotowanej wody
    2 szkl. mąki orkiszowej do wypieków
    4 łyżki kakao
    2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem:
    1 i 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej
    1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym
    1 gorzka czekolada
    dodatkowo:
    10 dag śliwek suszonych
    10 dag żurawiny suszonej
    alkohol do zalania bakalii( alkoholu tyle by przykro bakalie)
    na polewę:
    12 dag gorzkiej czekolady
    120 ml śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Kostka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając utrwalić wsypując powoli cukier. Ciągle ubijając wlewać powoli żółtka roztrzepane z przegotowaną letnią wodą, następnie ubijając wlewamy stopniowo olej. Powstałą masę jajeczną dokładnie mieszamy z mąką orkiszową wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 do momentu, aż patyk wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki , studzimy. Przekrawamy na 2 części. Obie części ciasta ponczujemy alkoholem pozostawionym z odsączonych bakalii rozcieńczonym przegotowaną zimną wodą.
  • 2. Przygotowanie kremu:
    1 gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło uciekamy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce kajmaku i wystudzonej rozpuszczonej czekolady. Do powstałego kremu dodajemy odsączone z alkoholu bakalie. Delikatnie mieszamy.
    Przygotowanie bakalii:

    Śliwki suszone drobno kroimy. Pokrojone śliwki i suszoną żurawinę zalewamy alkoholem najlepiej w szklanym słoju. Zakręcamy i odstawiamy na noc. Na drugi dzień odcedzamy na sicie i dodajemy do kremu.
  • 3. Przygotowanie polewy:
    Śmietanę kremówkę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ściągamy naczynie z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Następnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Składanie ciasta:
    -ciasto czekoladowe
    - krem czekoladowy z bakaliami
    - ciasto czekoladowe
    - polewa czekoladowa
    Tak przełożone ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.

Porady

Do ciasta można użyć zwykłej mąki pszennej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować