Kostka czekoladowa

  • wyświetlono: 620 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Bardzo czekoladowe wilgotne ciasto przełożone kremem czekoladowym z bakaliiz dodatkiem alkoholu.

Agnieszka  Rec
  • 25 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

na ciasto:
6 jajek
1 szkl . cukru
1/3 szkl. oleju
1/2 szkl. letniej przegotowanej wody
2 szkl. mąki orkiszowej do wypieków
4 łyżki kakao
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
1 i 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej
1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym
1 gorzka czekolada
dodatkowo:
10 dag śliwek suszonych
10 dag żurawiny suszonej
alkohol do zalania bakalii( alkoholu tyle by przykro bakalie)
na polewę:
12 dag gorzkiej czekolady
120 ml śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka czekoladowa

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając utrwalić wsypując powoli cukier. Ciągle ubijając wlewać powoli żółtka roztrzepane z przegotowaną letnią wodą, następnie ubijając wlewamy stopniowo olej. Powstałą masę jajeczną dokładnie mieszamy z mąką orkiszową wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 do momentu, aż patyk wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki , studzimy. Przekrawamy na 2 części. Obie części ciasta ponczujemy alkoholem pozostawionym z odsączonych bakalii rozcieńczonym przegotowaną zimną wodą.
  • 2. Przygotowanie kremu:
    1 gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło uciekamy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce kajmaku i wystudzonej rozpuszczonej czekolady. Do powstałego kremu dodajemy odsączone z alkoholu bakalie. Delikatnie mieszamy.
    Przygotowanie bakalii:

    Śliwki suszone drobno kroimy. Pokrojone śliwki i suszoną żurawinę zalewamy alkoholem najlepiej w szklanym słoju. Zakręcamy i odstawiamy na noc. Na drugi dzień odcedzamy na sicie i dodajemy do kremu.
  • 3. Przygotowanie polewy:
    Śmietanę kremówkę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ściągamy naczynie z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Następnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Składanie ciasta:
    -ciasto czekoladowe
    - krem czekoladowy z bakaliami
    - ciasto czekoladowe
    - polewa czekoladowa
    Tak przełożone ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.

Porady

Do ciasta można użyć zwykłej mąki pszennej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto świąteczneciasto czekoladoweciasto urodzinoweciasto przekładaneciasto bezglutenoweciasto dla dorosłychciasto z alkoholemciasto okolicznościoweciasto na imprezękostka czekoladowa

Komentarze

Podobne przepisy

Kostka piernikowo-czekoladowa1

Dodane przez: Elisa

Kostka piernikowo-czekoladowa

Idealne w sytuacjach gdy nie mamy...

Biszkoptowa kostka z malinowo-czekoladową pianką

Dodane przez: dorota w

Biszkoptowa kostka z malinowo-czekoladową...

Bardzo delikatne ciasto z dwoma...

Kostka czekoladowa z Grześkami

Dodane przez: zzewa

Ciasto Kostka czekoladowa z Grześkami

Bardzo smaczne choć proste w przygotowaniu...

czekoladowa kostka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto czekoladowa kostka z posmakiem powideł

proste szybkie i bardzo czekoladowe...

Kostka

Dodane przez: Natalia Ch

Kostka czekoladowa z wiśniami

Szybka kostka do przygotowania

image-19fd5yg

Dodane przez: alexia

Ciasto kostka śliwkowo - czekoladowa

Pyszny, wilgotny przekładaniec...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE