Kostka wiśniowo - czekoladowa

  • wyświetlono: 785 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pyszne połączenie kakaowego biszkoptu z wiśniowym kremem. Ciasto całoroczne, ponieważ do kremu można użyć wiśni mrożonych, będzie równie smacznie jak ze świeżymi. Całość zwieńczona polewą czekoladową, która nawet po długim pobycie w lodówce pozostaje miękka. Polecam :)

alexia

Składniki

Biszkopt kakaowy:

6 dużych jajek
150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki )
30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką )
220 g cukru ( 1 szklanka )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu 10%

Krem wiśniowy:

800 g wiśni, świeżych lub mrożonych
5 - 8 łyżek cukru
2 łyżki soku z cytryny
24 g żelatyny ( 6 łyżeczek )
500 ml śmietany kremówki 36 %, dobrze schłodzonej

Polewa czekoladowa:

125 ml śmietany kremówki 36 %
125 g gorzkiej lub deserowej czekolady ( lub pół na pół z mleczną )


Nasączenie:

2/3 szklanki likieru wiśniowego lub mocnej herbaty, osłodzonej, z dodatkiem soku z cytryny i wódki/spirytusu ( opcjonalnie )

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka wiśniowo - czekoladowa

  • 1. Biszkopt kakaowy:

    Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  • 2. Krem wiśniowy:

    Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić.

    Wiśnie umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować, następnie zmiksować blenderem na puree.
  • 3. Żelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać zimną wodą, do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut aby napęczniała. Po tym czasie garnuszek z żelatyną postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego jej rozpuszczenia. Nie doprowadzić do zagotowania - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę dodać do gorącego wiśniowego puree i dokładnie wymieszać. Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia ( należy pilnować aby wiśniowe puree nie stężało zbyt mocno ).
  • 4. Śmietanę kremówkę ubić do prawie sztywności. Pod koniec ubijania dodawać w 3 turach gęstniejące wiśniowe puree, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia ( i znów należy pilnować aby krem nie stężał całkowicie ).
  • 5. Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową likieru wiśniowego ( lub herbaty ). Wyłożyć połowę tężejącego kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go pozostałym likierem. Wyłożyć pozostały krem wiśniowy, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu.
  • 6. Polewa czekoladowa:

    Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego wystudzenia i zgęstnienia polewy.
  • 7. Wierzch schłodzonego ciasta polać gęstniejącą polewą czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki do stężenia polewy. Przechowywać w lodówce.

    Smacznego :)

Porady

Waga wiśni z przepisu - 800 g, to łączna waga wiśni i soku.

Ilość cukru dodanego do wiśni należy dostosować do swoich upodobań. Jego ilość zależy też od słodkości wiśni. Moje wiśnie były dość kwaśne więc dodałam w sumie 8 łyżek cukru.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptWiśniekakaośmietana kremówka

Komentarze

Podobne przepisy

Tort z wiśniami

Dodane przez: Patusia

Tort czekoladowo - wiśniowy

Torcik z wykorzystaniem wiśni z...

Torcik czekoladowo - wiśniowy

Dodane przez: Mioska

Torcik czekoladowo - wiśniowy

Idealne ciasto na każda okazję,...

Tort czekoladowo-wiśniowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort czekoladowo-wiśniowy

Mam 19 lat, jestem studentką. Już...

kostki czekoladowo-piernikowe

Dodane przez: klementynka

kostki czekoladowo-piernikowe z marmoladą

Wilgotne i mięciutkie ciasto przełożyłam...

image-115132t

Dodane przez: Teodorka

Wiśniowo-czekoladowa kopuła

Uwielbiam frużelinę i do tego w...

torcik czekoladowo-wiśniowy

Dodane przez: Marcelina

torcik czekoladowo-wiśniowy

Lekki torcik czekoladowo-wiśniowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE