Korzenny piernik na śmietanie z bakaliami

4.47 (156 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczny piernik z dodatkiem śmietany i mieszanki keksowej. Oblany białym lukrem smakuje wyśmienicie i super wygląda.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Forma: 12 x 25 cm
    1,5 szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka kakao
    1 opakowanie przyprawy korzenej
    2 jajka
    Szczypta soli
    ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
    10 dag margarny
    10 dag płynnego miodu
    1 opakowanie mieszanki keksowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Tłuszcz do formy
    Mąka do formy
    Lukier:
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Korzenny piernik na śmietanie z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: bakalie zasypać mąką ziemniaczaną, wymieszać, odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Mąkę wymieszać z sodą i kakao. Do utartej masy dodać miód, śmietanę, 2 łyżki zimnej wody, wymieszać. Potem dodać mąkę porcjami, delikatnie całość wymieszać.
    Białka posolić,ubić na sztywno, dodać do utartej masy, wymieszać.Na koniec dodać bakalie, wymieszać łyżką.
    Formę natłuścić, wysypać mąką, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 170 stopni.
    Cukier puder utrzeć z mlekiem i polać całe ciasto, udekorować kolorową posypką, skórką piomarańczową.

Porady

1.zamiast lukru można użyć polewy czekoladowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Miód Śmietana Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować