Korzenny piernik na śmietanie z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: bakalie zasypać mąką ziemniaczaną, wymieszać, odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Mąkę wymieszać z sodą i kakao. Do utartej masy dodać miód, śmietanę, 2 łyżki zimnej wody, wymieszać. Potem dodać mąkę porcjami, delikatnie całość wymieszać.
Białka posolić,ubić na sztywno, dodać do utartej masy, wymieszać.Na koniec dodać bakalie, wymieszać łyżką.
Formę natłuścić, wysypać mąką, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 170 stopni.
Cukier puder utrzeć z mlekiem i polać całe ciasto, udekorować kolorową posypką, skórką piomarańczową.
Komentarze