Puszysty piernik z bakaliami

4.97 (192 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Piernik to jedno z szybszych do zrobienia Świątecznych ciast :) W tym roku ze starego przepisu z małą modyfikacją.
Bardzo puszysty z korzenną nutą i wilgotnym wnętrzem skąpany w czekoladowej polewie z bakaliową okrasą !

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    100 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
    125 g masła
    250 g miodu
    1 szkl. cukru
    3 szkl. mąki
    3 łyżki kakao
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżka cynamonu
    2 łyżeczki sody
Wystaw ocenę:

4.97 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Puszysty piernik z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    2. Masło rozpuścić z miodem, cukrem i przyprawami.
    3. Mąkę przesiać, połączyć z ciepłą masą.
    4. Gdy masa ostygnie dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie mieszamy.
    5. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do ciasta.
    6. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą.
    7. Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem (lub natłuszczonych) foremek.
    8. Pieczemy w 180 st. C ok 45-50 min do suchego patyczka.

Porady

Z podanych składników wychodzą dwie foremki keksówki **Polewa: 100 g białej lub deserowej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej *** Posypka: Morele, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować