Piernik z bakaliami

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To szybki i łatwy do przygotowania piernik. Ale choć jest bardzo prosty w wykonaniu, to efekt jest pyszny. Piernik bardzo długo pozostaje świeży, a z każdym dniem jest lepszy. W moim domu nazywa się go „fajny piernik” i pieczemy go bardzo często.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki miodu
    2 łyżki śmietany
    0,5 szklanki rumu
    10dag rodzynek
    10dag posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka skórki pomarańczowej
    5 posiekanych daktyli (lub 10 suszonych moreli)

    Polewa czekoladowa:
    Ćwiartka margaryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka

    Mielone orzechy włoskie do dekoracji, lub kokos
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Murzynek Desery

Piernik z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki sparzyć, osączyć na sicie, włożyć do salaterki i zalać rumem. Zostawić na 30minut, następnie osączyć.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do pierników.
    Jajka utrzeć z cukrem, miksując stopniowo dodawać miód, śmietanę, porcjami mąkę i rum z osączonych rodzynek. Na koniec wsypać bakalie i wymieszać.
    Przygotowaną masę wyłożyć do blaszki o wymiarach około 22x32cm (formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać. Piernik piec około 50-60minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą i posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy Czekolada Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować