Pulchny piernik korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke pszenną wsypać do miski, dodac kakao, przyprawę korzenną i sodę.
Oddzielić żółtka od białek.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i 2 łyżki wody. Nastepnie stoniowo dodawać wymienione na poczatku skłądniki suche i miksowac na wolniejszych obrotach krótko az skladniki sie połacza..
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki .
Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. godzinę .w temperaturze 170°C. Piernik wyjąc z keksówki po całkowitym przestudzeniu, przed podaniem posypac drobnym cukrem pudrem.
Komentarze