Pulchny piernik korzenny

4.47 (158 ocen)

  • 1 godz. 15 min

pulchny , lekki jak piórko, delikatny.....piernik korzenny bez lezakowania -polecam.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 3 średnie jajka
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    200g płynnego miodu
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    200g margaryny palmy miękkiej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 opakowanie przyprawy korzennej
    1 łyżka kakao

    oraz
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciasto

Pulchny piernik korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąke pszenną wsypać do miski, dodac kakao, przyprawę korzenną i sodę.
    Oddzielić żółtka od białek.
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i 2 łyżki wody. Nastepnie stoniowo dodawać wymienione na poczatku skłądniki suche i miksowac na wolniejszych obrotach krótko az skladniki sie połacza..
    Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
    Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki .
    Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. godzinę .w temperaturze 170°C. Piernik wyjąc z keksówki po całkowitym przestudzeniu, przed podaniem posypac drobnym cukrem pudrem.

Porady

keksówka 30 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować