Korzenne muffinki z powidłami pod śniegową czapą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie i pyszne muffinki o smaku świątecznego piernika ukryte pod śniegową czapą z aksamitnego kremu, spodobają się nie tylko małym łasuchom , choć najmłodszych można zachęcić do zrobienia i dekoracji , są dziecinnie proste do wykonania, nie potrzeba nawet miksera, wszystko wymieszamy ręcznie, a efekt smakowy jest tego wart.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk muffinek:


    Ciasto:
    1 duże jajko
    150 ml mleka
    6 łyżek oleju
    4 łyżki płynnego miodu prawdziwego
    25 dag mąki pszennej tortowej
    10 dag brązowego cukru muscovado
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    2 łyżki kakao
    Kilka łyżek domowych powideł śliwkowych

    Krem waniliowy:
    25 dag serka mascarpone
    250 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
    Dodatkowo;
    śniegowe śnieżynki z opłatka
    cukrowa posypka biała i niebieska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenne muffinki z powidłami pod śniegową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie muffinek:
    Jajko wbijamy o szklanej miski , wlewamy mleko oraz olej i miód, całość roztrzepujemy trzepaczką. W drugiej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki suche. Do mokrych składników, wsypujemy suche, dokładnie mieszamy do jednolitego gęstego ciasta.
    Porcje ciasta nabieramy łyżką i wkładamy do papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości na wierzch kładziemy po płaskiej łyżeczce powideł śliwkowych.
    Muffiny pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*c na pieczeniu góra dół.
  • 2. Krem waniliowy:
    Serek mascarpone i śmietankę prosto z lodówki przełożyć do miski, dodać pastę waniliową lub ziarenka wydrążone z wanilii, ubić mikserem na gęsty krem, pod koniec ubijania wsypać cukier pudrem i znów zmiksować, nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył./

    Przełożyć krem do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką, udekorować zimne muffinki, posypać posypką i śniegowymi śnieżynkami z opłatka. Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować